We doen het al eeuwen: het bouwen van bruggen om van de éne naar de ándere kant te komen. Daarbij wordt er een verschil overbrugd. Bruggen bouwen gaat over verbinden. Dat kan zijn : twee werelden of twee bergtoppen of de oevers van rivieren. Daarmee komen de twee delen dichter bij elkaar.
Ook mensen worden bruggenbouwers genoemd als ze in een organisatie en/of tussen mensen de kloof van verschillen kunnen verkleinen. Dat is niet eenvoudig, het vergt soms letterlijk een lange aanloop. Maar als het resultaat daar is, geeft het voor iedereen de gelegenheid om elkaar beter te begrijpen of om eenvoudiger met elkaar in contact te komen. Voor mij geldt dat, in mijn rol als burnout preventie coach, ik mensen elkaar beter kan leren begrijpen. Waarom zou je in contact willen komen met de ander? En wat maakt het dat je het gevoel hebt dat de ander helemaal niet in contact wil zijn met jou? Er is maar één manier om daar achter te komen : door eraan te werken en de verschillen zichtbaar te maken.
Tussen Manhattan en Brooklyn zijn er drie bruggen gebouwd. Met als doel om inwoners van de stad sneller met elkaar te verbinden. Imposante bouwwerken om van dichtbij te zien. Maar nog imposanter is dat wat ze teweeg hebben gebracht : een betere verbinding tussen werken en leven. Maar ook tussen arm en rijk. Het heeft de stad veranderd en de mensen dichter bij elkaar gebracht. De verbindingen zijn in het nu niet weg te denken. Ze zijn een gegeven. Dit is vergelijkbaar met manier waarop het voor jou een verandering teweeg kan brengen als je open staat voor nieuwe verbindingen. Hieronder een lied over het bouwen van een verbinding met je gevoel.
Bridge to your heart – Blue Bot
Somehow, some day
I’m gonna make it back to you
And until then, until then that’s all I strife to do
I’ll keep on building a bridge to your heart
And when it’s done, when it’s done
We’ll make a brand new start