Spannende klus

Als elektricien loop ik naar binnen. Volgens de bewoner van het pand is er een noodgeval. Alles was donker en er “moest iets aan de stoppen of de spanning gedaan worden”. De totale paniek van het moment maakt zich meester van de situatie. Want als je niet snapt wat er aan de hand is, kan je de oorzaak ook niet begrijpen, laat staan oplossen.

De persoon die de hulp heeft ingeroepen praat op een duidelijk veel te harde en geïrriteerde toon. Ik voel in alles dat de spanning behoorlijk hoog staat. Ik ben het eerste aanspreekpunt. En ik ben degene die zowel de spanning op de meterkast begrijp, als ook de spanning die ik bij de persoon terug zie. Dezelfde persoon die luidruchtig is en soms net even iets te agressieve taal uitspuugt. Je zou kunnen zeggen dat deze hoogspanningscoach vandaag zeker twee kussen komt klaren.

Voor mij is het vooral zaak dat ik even op een afstandje kan observeren wat er gebeurt in de meterkast. Ik vraag dan ook vriendelijk mij gewoon even mijn werk te laten doen. Want meekijken en  proberen te snappen wat er aan de hand is, dat is nu te ingewikkeld. Juist ook omdat het centrum van de stress en angst bij de persoon die mij heeft opgeroepen, iets te hoog staat afgesteld. Welke andere taal ik ook zal gebruiken, het zal weinig uitrichten. Met een korte opdracht, die bijna iedereen kan uitvoeren, geef ik aan dat ik best wel een kopje koffie lust.

Je merkt meteen dat de persoon een ander deel van zijn brein gaat aanspreken. Dat geeft mij net genoeg tijd om te zien of de te hoog opgelopen spanning in de meterkast een korte en snelle klus wordt, of dat het een langdurig proces wordt waarbij meerdere collega´s betrokken zijn.

Wat ik kan opmaken uit de meterkast is dat de apparatuur erger heeft weten te voorkomen. Het resetten van de overspanningsbeveiliging en een paar aardlekschakelaars is voldoende. En dat brengt een hoop rust bij de bewoner.

Terwijl we samen even praten en ik rustig een slok van de warme koffie nuttig, hoor ik vaak de meest ellendige verhalen aan. Ook nu weer is de stress van de meterkast vooral de spanning die spreekwoordelijk de stoppen doet doorslaan. Het is altijd jammer dat ik pas gebeld word als het al zover is.

Wat zou er gebeuren als deze persoon gewoon een spannings apk af zou nemen voor zijn huis, dan kan je dit soort belletjes voorkomen. Wat natuurlijk nog meer zou helpen is als deze persoon zijn eigen spannings apk gaat bijhouden. Want dan is een meterkast probleem niet meer het moment waarop alle stoppen doorslaan, maar gewoon een spanningspiekje.

Als jij nou denkt, o jee, ik ben die persoon die eigenlijk wel eens kan kijken naar mijn spanning, maak dan een afspraak. Dan gaan we even door jou meterkast heen.

De hoogspanningscoach, Frank.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *