Betekenisvol leven : hoe dan?

De wereld is heel erg in beweging. Zo lijken we op dit moment de grootste impact van Covid achter ons te laten en kunnen we weer plaatsnemen in de volle zaal van het leven. Toch worden zelfs de experts verrast door een leger dat een land binnen valt. Op zo’n moment blijkt de veiligheid voor mensen niet zo vanzelfsprekend. Als je die veiligheid hervindt, kun je gaan werken aan een leven van betekenis. Maar wat is dat dan? Wat heb je nodig? Veel mensen zijn op zoek naar iets wat aan hun leven een betekenisvolle invulling kan geven. Deze maand heeft tijdschrift positieve psychology daar een artikel aan gewijd met Emily Esfahani Smith in de hoofdrol. Zij vertelt dat er meer nodig is dan alleen maar gelukkig zijn. Emily geeft aan dat er voor een betekenisvol leven vier zeer belangrijke uitgangspunten gelden :

-1- Voel je goed door ergens bij horen en een sterke verbinding te ervaren
-2- Werk lekkerder door bezig te zijn met het door jouw gekozen belangrijke doel in je leven
-3- Zorg ervoor dat je met minder inspanning je doel kan bereiken, zodat het als wind-mee voelt
-4- Vertel jezelf het verhaal dat hoort bij je verlangen, zorg dat het een krachtig verhaal is

Maar hoe kom je daar? Wat heb je nodig om deze uitgangspunten in te vullen?
Zorg dat je mensen met dezelfde interesses om je heen verzamelt en geef aan dat je graag met ze mee wilt werken. Als iets heel belangrijk is voor jou, geef daar dan prioriteit aan. Als het niet lukt, zoek dan op wat je nodig hebt om dat wel te kunnen. Geniet van wat je doet en als je weerstand voelt, spreek dat dan uit. Daarmee kom je in de wind-mee toestand. Als je merkt dat je energie wegzakt, kies ervoor om te praten over wat je energie geeft. Spreek dat hardop uit.

Bovenstaande acties geven je energie en maken je krachtig. Vanuit die basis kan je verder en heb je meer plezier in je leven. Laat je niet van de wijs brengen door iedereen die zegt dat de door jouw gekozen weg lang en moeilijk is. De weg van niets doen voelt nog langer en is stukken moeilijker. Kies voor wat jij wilt en kies dat vanuit je interne wijsheid. Veel plezier.

Mathilde Santing zingt daar een levenslied over. Beluister het lied met deze link en lees mee : Wonderful Life.

    Here I go out to the sea again
    The sunshine fills my hair
    And dreams hang in the air
    Look at me standing
    Here on my own again
    Up straight in the sunshine

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *